Erlend Birkeland

Scenograf

Erlend Birkeland er utdannet billedkunstner ved Kunsthåndverkskolen i Kolding, Danmark (1982–1984), Statens Håndverks- og Kunstindustriskole Oslo (1984–1987) og Statens Kunstakademi (1987–1991).

Hans første scenografi- og kostymeoppdrag ved Nationaltheatret var Dagen vender i 1988. Han representerte Norge på den internasjonale Quadrinalen i Praha med scenografien til Fuglane i 1999, og har siden laget scenografi på over hundre oppsetninger i Norge, Sverige og Danmark.

Ved Nationaltheatret har Birkeland blant annet hatt scenografi på Lilli Valentin, Lang dags ferd mot natt, Himmelweg, Et deilig sted, Kjæm æiller att!, En vanlig dag i helvete, Et drømspill, En midtsommernattsdrøm, HustyrannendeLillos – livet er en liten dings og Peer Gynt.

Ved Dramaten i Stockholm har Birkeland hatt scenografi på Alice, Et dukkehjem, Ivanov, Rampfeber og Fruen fra havet.

Ved Den Norske Opera & Ballett hadde han ansvaret for scenografien på Poppeas kroning og Lady Macbeth fra Mtsensk – en forestilling som også ble spilt ved Deutsche Oper i Berlin, Orlando av Händel ved Komische Oper Berlin og La bohème i Zürich. Han hadde også scenografien på Tigern – den første forestillingen til Jupither Josephsson Theatre Company – som har turnert rundt om i Europa.

Birkeland var tidligere tilknyttet Stadsteatern i Stockholm hvor han blant annet hadde scenografien til Sommergjester, Jungelboken, Tre søstre, De tre musketerer, Mio min Mio og Min Kamp (Stadsteatern/Riksteatret).