Vær meg nådig

Da Arne Lygre ble ansatt som husdramatiker på Nationaltheatret, brukte han lang tid på å komme i gang med skrivingen. Men så var det en replikk som bet seg fast.
Arne Lygre

«Jeg er et menneske sier jeg. Vær meg nådig, sier jeg. Og det skjer. Han senker armen og våpenet og holder blikket mitt i noen sekunder.»

Disse ordene skrev Arne Lygre i 2014, etter at han ble ansatt som husdramatiker ved Nationaltheatret. Stillingsbeskrivelsen var å skrive et helt nytt stykke for teatret – uten noen føringer på innhold eller form. Han kjente på presset og brukte lang tid på å komme i gang. Men så ble replikken formulert – og den ville ikke gi slipp.

–Den antyder jo en svært dramatisk situasjon, noe voldelig, og jeg brukte tid på å finne ut om jeg ville ha det som et utgangspunkt for en ny tekst, forteller Lygre.

Pressebilde La deg være 2

Ordet «nådig» ble sittende fast i ham: Å la noen få nåde, i ordets egentlige betydning – å gi noen fred, beskytte, vise mildhet, overbærenhet og velvilje.

–Dette ble et underliggende tema for hele teksten, også det å trenge noen, være prisgitt noen, ikke klare seg selv. Og så endte det opprinnelige voldelige opp som et lite element i en større helhet.

Resultatet er stykket La deg være, som hadde urpremiere i september og som samtidig ble gitt ut i bokform. I stykket fortelles flere historier gjennom fem karakterer navngitt som Mennesket, Venn, Bekjent, Fremmed og Fiende.

–Det er en undersøkelse av ulike former for relasjoner mellom mennesker. Ulike vennskap, bekjentskap, møter med fremmede og konfrontasjoner med noen du kan oppfatte som fiendtlige, forteller Lygre.

Pressebilde La deg være 1

Det er uvanlig for Lygre at arbeidet med iscenesettelsen starter så nært skriveprosessen. Ofte kan han vente opptil et år fra hans verk er ferdig, til prøvene med skuespillerne er i gang.

Men han blander seg aldri inn i de sceniske valgene som tas, og han ser heller aldri for seg teksten bli spilt ut mens han skriver:

–Bildene i skriveprosessen er mye mer abstrakte. Jeg ønsker at tekstene mine skal være åpne for sceniske valg, men tydelige i sine litterære grep. Dramatikk er også litteratur – litteratur som kan bli teater. 

Les mer om forestillingen og kjøp billetter her.