Slik blir høsten på Nationaltheatret

Ibsen på alle scener, internasjonale stjerneregissører, ny norsk samtidsdramatikk og julemagi for hele familien.
Høst 2016 987x660

Tirsdag 19. april kl. 11.30 lanserte Nationaltheatret høstens program for presse og publikum.

Les vårt splitter nye lanseringsmagasin her!

Teatersjef Hanne Tømta la under pressekonferansen vekt på at Ibsenfestivalen 2016, som går av stabelen i september, vil sette preg på høstens repertoar:

–Når vår verdenskjente dramatiker skal feires, dukker gjerne spørsmålet om fornyelse opp. Kan man spille Ibsen i dag uten aktualisering og tydelige regikonsept, spør noen. Mens andre argumenterer for å spille Ibsen som vi kjenner ham – tradisjonelt, i tråd med det vi antar var dramatikerens egentlige tanke med verket. Men det finnes ikke noe egentlig når det gjelder teater. Dramatikk er skrevet for å skapes igjen og igjen, hver kveld. Og hvordan et over 100 år gammelt drama forstås i dag, henger selvsagt sammen med det samfunnet vi lever i. Det er i møtet med skiftende samfunnsstrømmer at en klassiker skapes. Uten tradisjonen er ikke fornyelse mulig, men uten fornyelse kan heller ikke tradisjonen få nytt liv, uttalte Tømta.  

Se video fra lanseringen her:

PS: Husk å benytte deg av vår feiende flotte lanseringsrabatt på 35 prosent, før torsdag kl. 12.00!

Dette er høstens nyheter på Nationaltheatret:

Vildanden + En folkefiende

Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Thorleifur Örn Arnarsson og Mikael Tofason.

Vildanden + En folkefiende 737x200

Hva skjer om man kobinerer to av Henrik Ibsens mest kjente verker: Villanden og En folkefiende? Det blir en realitet på Hovedscenen i høst, når den islandske regissøren Thorleifur Örn Arnarsson setter opp stykket Vildanden + En folkefiende. I denne heftige Ibsen-montasjen har Tomas Stockmann i En folkefiende og Gregers Werle i Villanden blitt en og samme person – som jakter på sannheten koste hva det koste vil. Handlingen er flyttet til dagens Norge: Det handler ikke lenger om giftig badevann, men om en oljerigg i Nordsjøen. Med et ungt og anerkjent kunstnerisk team og nyskrevet musikk blir Vildanden + En folkefiende en kontrastfylt, heftig og estetisk Ibsen-montasje som stiller spørsmålet: Er sannhet alltid den rette vei?

Regissør: Thorleifur Örn Arnarsson. Scenograf: Vytautas Narbutas. Kostymedesigner: Sunneva Àsa Weisshappel. Komponist: Bjarni Frimann.

Med: Mads Ousdal, Eindride Eidsvold, Nader Khademi, Kai Remlov, Andrea Bræin Hovig, Kjersti Tveterås, Lasse Lindtner, Ole Johan Skjelbred, Terje Strømdahl og Frøydis Armand.

Premiere på Hovedscenen 8. september 2016.

Les mer om Vildanden + En folkefiende her! 

Reisen til Julestjernen

Av Sverre Brandt. Musikk av Johan Halvorsen.

Reisen til julestjernen 737x200


Ingen forestilling er blitt spilt så mange ganger på Nationaltheatret som Sverre Brandts Reisen til julestjernen. Historien om Sonja, og hvordan hun til slutt finner igjen julestjernen, har trollbundet barn og voksne i generasjoner, helt siden den ble satt opp første gang julen 1924. Denne gangen er det den prisbelønte regissøren Kjersti Horn som skal blåse nytt liv i Brandts eventyrlige univers. Julegleden og teatermagien som i snart hundre år har begeistret små og store, skal videreføres. Nå som alltid skal forestillingen settes opp på barnas premisser – og fornyes der det trengs for å åpne juleteatertradisjonen for alle barn som vokser opp i dag.

Regissør: Kjersti Horn. Koreografer: Birgitte og Mikkel Olsenlund. Scenograf og kostymedesigner: Katja Ebbel Frederiksen. Musikalsk ansvarlig: Per Christian Revholt.

Med: Skuespillerne offentliggjøres senere.

Premiere på Hovedscenen 22. oktober 2016.

Les mer om Reisen til julestjernen her!

Borkman

Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Gabriella Bussacker og Jan Bosse.

Borkman 737x200

Ibsens verk John Gabriel Borkman er tilbake på Nationaltheatret i en fornyet form under tittelen Borkman. Regissøren er Jan Bosse, en av Tysklands ledende regissører, og dette er hans første teateroppsetning i Norge. Bosse er kjent for å utvikle en anarkistisk spilleglede i sine iscenesettelser, der publikum er en aktiv deltaker i forestillingen. Slik blir det også i Borkman, når Amfiscenen blir gjort om til et offentlig rom, og tilskuerne er en del av handlingen. Familiedramaet blir også spisset: Søstrene Ella og Gunhilds konkurranse om den aldrende Borkman er gjort om til tre ensomme og bitre 40-åringers kamp om sønnen og nevøen Erhart. De legger alt håp i at neste generasjon kan gjenopprette det som har gått galt i eget liv.

Regissør: Jan Bosse. Scenograf: Moritz Müller. Kostymedesigner: Kathrin Plath. Komponist og lyddesigner: Arno Kraehahn. Lysdesigner: Norunn Standal.

Med: Jan Sælid, Laila Goody, Marika Enstad, John Emil Jørgensrud og Marian Saastad Ottesen.

Premiere på Amfiscenen 13. august 2016.

Les mer om Borkman her.

La deg være

Av Arne Lygre.

La deg være 737x200

La deg være
er et nyskrevet verk av Arne Lygre, en av vår tids mest toneangivende og viktige dramatikere. Lygre ble ansatt som husdramatiker på Nationaltheatret i 2014, og det er nå klart for urpremiere på Amfiscenen. I forestillingen La deg være fortelles flere historier gjennom ulike karakterer navngitt som Menneske, Venn, Fremmed og Fiende. Hver historie og hvert møte kobles sammen og blir i sum til en fortelling om ensomhet, brudd, tilhørighet og om hvem vi er for hverandre. Men dette er også en historie om håp, nåde og kjærlighet – og om hvem som står ved vår side når grunnen brister. Stykket er i gode kunstneriske hender: Regissøren er den unge og fremadstormende Johannes Holmen Dahl står for regi, mens den grensesprengende Rebecca Ringst skaper scenografi og kostymedesign.

Regissør: Johannes Holmen Dahl. Scenograf og kostymedesigner: Rebecca Ringst. Lysdesigner: Norunn Standal.

Med: Tone Mostraum, Andrine Sæther, Glenn André Kaada, Hanne Skille Reitan og Olav Waastad.

Urpremiere på Amfiscenen 9. september 2016. 

Les mer om La deg være her.

Brand

Av Henrik Ibsen. I en versjon av Armin Petras. Oversatt og bearbeidet av Kristian Lykkeslet Strømskag.

Brand 737x200

I år er det 150 år siden Henrik Ibsen skrev stykket Brand. Fortellingen om mannen som ofrer alt for det han tror på, og selv ender opp med å bli knust av sin egen kompromissløshet, er fortsatt brennende aktuell. Hvem tør ofre alt for det man tror på i dag? I den tyske regissøren, teatersjefen og forfatteren Armin Petras' versjon er manuset, rollegalleriet og handlingen strippet ned og språket modernisert. Regissør Runar Hodne vil i denne oppsetningen antyde et frikirke- og predikantmiljø på Sørvest-landet, som preges av religion, nasjonalisme og countrymusikk. Her er Gud, fedrelandet og drømmen om Amerika de store idealene – her kan både idealisme og fundamentalisme finne grobunn.

Regissør: Runar Hodne. Konsept/lysdesigner: Andreas Fuchs. Scenograf: Hazel Barstow (Akademi for scenekunst/UiØ). Kostymedesigner: Cathrine Engehagen Braathen.

Med: Henrik Rafaelsen, Kjersti Botn Sandal, Espen Klouman Høiner, Per Frisch, Tone Danielsen, Marianne Stormoen og Per Egil Aske.

Premiere på Malersalen 10. september 2016.

Les mer om Brand her.

Suksessene fortsetter!

Flere av våre store suksesser fortsetter høsten 2016. Gå ikke glipp av En får væra som en er – en Ole Ivars-musikal, Mysterier, Martyrer, Morgon og kveld, Ingenting er ingenting, Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg og Karsten og Petra.

Det er også duket for ny Ibsenfestival i september, hvor teater av verdensklasse vil prege teateret og hele Oslo. Følg med!