Markering av Krystallnatten

Vi må aldri glemme! 9. november kan du bli med på en sterk markering av en av den moderne historiens mest skjebnesvangre netter.
Krystallnatten 2015

Krystallnatten markeres med fakkeltog og appeller foran Nationaltheatret før forestillingen Klassen vår.

Mandag 9. november markerer Nationaltheatret sammen med Antirasistisk senter og Det Mosaiske Trossamfunn minnet om Novemberpogromene i Tyskland og Østerrike i 1938. Nazimyndighetene ga natten mellom 9. og 10. november navnet Krystalnacht.

Program for markeringen:

16.00: Seminar på Kulturhuset. Deltakere: Marie Simonsen, Anders Giæver, Einhart Lorenz og Øystein Røger.

17.45: Fakkeltog fra Youngstorget. 

18.20: Introduksjon og musikalsk innslag i Publikumsfoajeen på Nationaltheatret. Musikk ved Leoni Abrahamsen Kohn. 

18.30: Fakkeltoget ankommer Nationaltheatret. Servering av varm drikke foran teatret. 

18.40: Velkomst ved teatersjef Hanne Tømta.

18.45: Appeller ved ordfører Marianne Borgen og leder for Det Mosaiske Trossamfund Ervin Kohn.

19.15: Forestillingen Klassen vår starter. 

Markeringen åpner med et seminar om ytringsklima på Kulturhuset på Youngstorget. Hvordan kunne novemberpogromene finne sted i Tyskland  Europas kulturelle og vitenskapelige høyborg før krigen? Er det interessant for oss i 2015 å lære noe av det som skjedde i Tyskland i perioden 1925 – 1938? I panelsamtalen deltar professor Einhart Lorenz, politisk redaktør Marie Simonsen, kommentator Anders Giæver og Klassen vår-skuespiller Øystein Røger

– Ingen vaksine

 At Holocaust skjedde er ikke en vaksine mot at det skjer igjen. Tvert imot sier det noe om hva menneskeheten er i stand til å gjøre, uttalte forfatteren av boken Den største forbrytelsen, Marthe Michelet til Nationaltheatret i vår. Intervjuet ble gjort i sammenheng med at Nationaltheatret presenterte forestillingen Klassen vår, en oppsetning som har høstet kritikernes lovord, blant annet fordi den setter spesielt aktuelle temaer på dagsorden. 

Klassen vår 987x660

Grusomme handlinger i oss alle?

I år er det 70 år siden frigjøringen. Med Klassen vår konfronterer den anerkjente polske dramatikeren Tadeusz Słobodzianek landets engasjement i grusomhetene under andre verdenskrig. Og han gjør det på en poetisk måte – noe som gir menneskelig varme, men som samtidig forsterker tragedien. Klassen vår er en fortelling om vennskap og ondskap, om Polens og Europas historie gjennom et halvt århundre – og til syvende og sist om oss alle. Den anerkjente litauiske regissøren Oskaras Koršunovas prøver å svare på noen store menneskelige spørsmål som reises i stykket; ligger grusomme handlinger latent i oss alle? 

– Klassen vår er kjempeviktig for å skjønne Holocaust. Forestillingen forteller på en jordnær måte hvordan dette kunne skje og hvorfor det skjedde, sier Michelet. Det er en fortelling til ettertanke i vår egen urovekkende samtid. 

Les mer om Klassen vår her