Latter for folkehelsen

Mister vi humoren så dør vi, skriver komiker Sigrid Bonde Tusvik i programmet til DEN STUNDESLØSE. Hun mener latteren er trua og trenger et eget regnskogfond.
Sigrid Bonde Tusvik
Komiker og skribent Sigrid Bonde Tusvik. Foto: TV2.

Latteren er menneskets beste og eldste venn. Den er kanskje det viktigste vi har funnet opp, nest etter hjulet og smarttelefonen. Latteren er kjempegammel, men den latteren vi omgås med i dag, er sikkert ikke mer enn sju år.

For humor utvikler seg i rasende fart. Det vi lo av for ti år siden, ler vi ikke like mye av i dag. Bortsett fra Espen Eckbos karakterer, da. Parodier og karakterer blir man ikke så fort lei av. Når Henriette Steenstrups Edel og Eckbos Asbjørn Brekke kan leve år etter år på skjerm og scene, er det fordi karakterer kan si det ingen andre tør å mene, og være så frekke de bare vil uten å virke slemme – for de er ikke ekte. Heldig er den som blir født som en annen karakter!

Humor og latter er et sosialt verktøy mennesket fant opp for å skape stemning. Ingenting kan slå en god latter, og det er ikke tull at den forlenger livet. Jeg tror folk som lett lar seg underholde og rive med av andres moro, har det lettere i livet og bekymrer seg mindre. Latter kom jo tross alt før utmattelsessyndromet, som vi først begynte med for kanskje femten år siden. 

Så når vi sitter i teatersalen og ler sammen, må vi altså huske på at det som skjer er livsviktig. Det er folkehelsen som forbedrer seg, der og da. Menneskets humor er vårt sosiale språk, som vi bare deler med delfinen, selv om det finnes en dvergugle som også kan le. Med andre ord er vi tre trua arter der ute. For hvis vi mister humoren, dør vi. Latteren er lyset, det kjenner du ekstra godt hvis du har vært lei deg over en lengre periode. 

Men – trua? Ja! Den burde hatt et eget regnskogfond, så trua er den. Det vi opplever akkurat nå, er de krenkedes gullalder. Alle føler seg krenket, hele tiden, på vegne av seg selv og andre. Det fins kilometervis med kommentarfelt fylt av folk som er dypt såra, ofte på grunn av feil  informasjon. En setning er tatt ut av sin kontekst, et rykte har begynt å gå, en teori er blitt til sannhet. Sånn har de krenkede tatt makta.

For ingen liker å kjefte på folk som er blitt såra, de som sier de ligger nede eller føler seg tråkka på, selv når de har misforstått. Da må du legge deg flat, eller stå i stormen og komme ut som drittsekk på den andre siden. Det er dette som er farlig. Der vi før kunne tulle om alt, må vi nå ta hensyn. 

Humoren var nemlig ikke snillere før, den var mye krassere – ja, helt rå. Det er det mange som glemmer. Vi glemmer også hvor harde politiske debatter kunne være, hvor mye stygt vi skrev om Gro og Kåre, hvor mye drøyt som ble vist hos Dan Børge, og hvor mange som måtte tåle så inderlig vel en haug med urettferdig humor om seg selv. Det peaket da Bård og Harald var på sitt største, og så begynte vi sakte, men sikkert å bli krenka og føle oss mobba.

Synd. For humor skal utfordre, få deg til å tenke og til å skamme deg litt. Du skal ikke alltid skjønne hvorfor du ler, og du skal gjerne bli forvirret av at andre ler der du ikke ler. Latteren er den som lager gjengfølelsen. Idet du ikke er med i den gjengen, føler du så veldig liten og utsatt.

Hvordan skal du takle dette? Hvordan skal du som menneske løse dette? Jo, du må åpne opp. Det er det du skal gjøre i kveld. De på scenen er jo ikke farlige. De er karakterer, og kan si hva de vil og komme unna med det fordi de ikke er ekte. Men hva skal du gjøre om det er noe du ikke liker eller ikke forstår? Hva er taktikken?

La deg rive med. Ikke sitt og irriter deg over at dette ikke er din humor. Hva er det som gjør akkurat din humor til den riktige? Er det ikke derfor du oppsøker teateret – fordi det gjør noe med deg? Du får rydda opp i hodet, reflektert, kanskje gjort unna noe du har grublet på.

Og er du av typen som ikke tør å være barnslig i hverdagen, kan du våge det nettopp her – uten at noen merker hvor barnslig du oppfører deg. Alt dette er viktig. Det er derfor et teater ikke skal gå i overskudd. Det er du som skal komme ut med overskudd – de har gitt deg det lille sidedyttet som gjør at du endrer retning ute på brosteinen etterpå. 

Så sleng deg på. Det er nå humorkarusellen snurrer og vi andre sitter her og hviner sammen. Hopp på karusellen. Det er helt gratis, og du kommer ikke til å ville gå av.


Av Sigrid Bonde Tusvik, komiker og skribent.