Hva slags foreldretype er du?

I forestillingen Helikopter møter du såkalte helikopterforeldre. I det virkelige liv har du kanskje møtt de man kaller curlingforeldre. Kjære foreldre har mange navn - og dermed også utallige ideer om hva som er den riktige måten å oppdra barna på.
Helikopter
Ine Jansen og Trond Espen Seim spiller de bekymrede foreldrene i Helikopter.

For noen foreldre er det viktigste å gjøre livet enklest mulig for barna. Disse mødrene og fedrene står parat med kosten, klare til å feie bort eventuelle hindringer i barnas liv. Disse kalles curlingforeldre, og kan i verste fall oppdra ungene sine til hjelpeløshet, ifølge barnepsykologen som lanserte begrepet.

Tenker man motsatt, og mener at minste motstands vei på ingen måte er bra nok for minstemann, er man kanskje en tigerforelder. Disse foreldrene stiller skyhøye krav til barna, og presser dem til gode resultater både på skolen og i de utallige fritidsaktivitetene de deltar på. Faren ved denne typen oppdragelse er at gullungen kan bli utbrent før konfirmasjonsalder. 

Andre foreldre har kanskje sett litt for mange oppdragelsesprogram på TV, og plukket opp tips om både familieråd og belønningssystemer. Bruker du time-out eller skammekroken? Da er du muligens en nannyforelder.

Så har du de foreldrene som liksom aldri klarer å slippe taket i barna sine. Som smører matpakker hver morgen, selv om smårollingen har blitt myndig. Som ringer hver dag for å sjekke om vesla spiser opp grønnsakene sine, selv om hun for lengst har flyttet på hybel og begynt på lærerskolen. Disse foreldrene svever alltid over barna, og har derfor fått navnet helikopterforeldre

Kilde: Familieverden.no 

Følte du deg truffet? Eller kjente du deg ikke igjen i noen av disse kategoriene? Ingen grunn til bekymring – det finnes like mange foreldretyper som det finnes foreldre, og ingen skal settes i bås.

Vil du likevel vite mer om hva som er dine sterkere og svakere sider som forelder, kan du ta Foreldre.no sin uhøytidelige foreldrequiz her.

PS: De fleste foreldre ønsker å tilbringe mer tid sammen med barna. Hva med å ta med de minste på teater i høst? På Nationaltheatret spilles Dyrene i Hakkebakkeskogen, og vi kan love både latter og undring for både helikopterforeldre og englebarn. 

Les om forestillingen Helikopter her