Tre om Goksøyr & Martens

FRI Foto: Kim Hiorthøy

Scenekunstduoen er nå aktuell med utendørsteatret FRI.

KARI J. BRANDTZÆG

Seniorrådgiver Kulturrådet/ fra september
kurator, Munchmuseet.

Kari J. Brandtzæg

                                                                                                                                                                                                                Goksøyr & Martens' spenstige vekselbruk av kunst, virkelighet og teater gjør at de makter å belyse vår tids utfordringer på en tankevekkende og uredd måte. Forestillingen Hva må gjøres? på Christiania Torg i 1998 kommenterte nyhetsdekningen fra krigen på Balkan. Her spilte de selv nyhetsjournalister i ferd med å lage en TV-reportasje med faktiske mennesker på flukt i Norge. Det var en rystende performance som problematiserte nyhetsmedienes fremstilling av andre menneskers lidelse. Siden den gang har duoen bevisst blandet fiksjon og virkelighet for å belyse akutte samfunnsproblemer, som i OMsorg (2014) der institusjonelle og mellommenneskelige betingelser for pleie av syke og eldre ble undersøkt. Oppsetningene til Goksøyr & Martens er basert på grundige studier av mennesker og miljø. Det gir et realistisk teater, men det er en realisme som i god Brecht-tradisjon brytes opp ved bruk av uvante effekter og hvordan tilskueren plasseres i scenerommet. Det gjør at de representerer noe helt unikt i norsk teater og kunst.

                                                                                                                                                                                                                


ANDRINE SÆTHER

Skuespiller, Nationaltheatret.

Andrine Saether

I OMsorg spilte vi en bit av livet. En vanlig morgenrutine på et aldershjem. Hver dag prøvde vi på de forskjellige oppgavene vi skulle utføre. Trille rullestolen, vri vaskekluten, skru av TV, stryke, tørke og trøste, smøre lefse, dele ut pillene, skjenke saft, skifte laken og riste puter, fukte en munn og løfte, kneppe knapper, kamme hår, ta på tøfler, minne om hvilken dag det var og at det var blitt vinter ute. Vi øvde på å finne rytmen. Vi måtte være lydhøre og presise. Ikke overspille eller forsere eller gjøre det større enn det var. Det var ikke mer drama enn en som tisset på seg, gled ut av rullestolen eller ikke ville ha yoghurt. Men disse hendelsene ble så viktige. Publikum som kom og så på sa; sånn er det. Og det opplever jeg som noe av det særegne og viktige med Goksøyr og Martens’ prosjekt. De vil vise frem det vanlige. Så vi kan se det. Og gjenkjenne det som foregår mellom oss hele tiden. Og det er det jo stor dramatikk i, viser det seg.LINE ROSVOLL

Kunstnerisk leder ved Dramatikkens hus.

Line Rosvoll

Goksøyr & Martens lager hverdagssymfonier. De går inn i et lite punkt som blir stort når det spilles. Deres teater trøster, lindrer og lyser opp veien. De er Husdramatikere ved Dramatikkens hus, men er nok kanskje ikke helt fortrolige med dramatiker-titlene sine? Så er det jo allikevel det de er: dramatikere. De bruker virkeligheten i diktning av scenetekst. De setter ord inn i rom og form for å fortelle historier. Toril og Camilla er ubønnhørlige i arbeidet sitt, kompromissløse og bråkete i all sin stillfarenhet. Vi er heldige som har dem.

FRI er en historie om kjærlighet. Om alt vi forteller hverandre, og om det som forblir tanker. Spilles i juni utendørs i Den gamle minnelunden, Akershus festning. Les mer om forestillingen og kjøp billetter HER.

Relaterte Artikler

FRI FRI