Kunsten å skape gylne øyeblikk

Kim Haugen og Mariann Hole_987

Regissør Kim Haugens mål er å få barn og voksne til å fryde seg sammen med Dyrene i Hakkebakkeskogen.

Kim Haugen gleder seg, nesten som et barn. For nå skal han sette opp Dyrene i Hakkebakkeskogen på Nationaltheatrets hovedscene. Det skal bli lekent, spennende – og poesifylt.

Dyrene i Hakkebakkeskogen er blant våre store barneklassikere. Jeg vil prøve å finne lekenheten i dette stoffet, men likevel ikke miste poesien. Det finnes mye varme og gode stemninger her, som man må ta vare på, mener den erfarne skuespilleren, som nå debuterer som regissør på Nationaltheatret.

– Rar skog

Rammene for å sette opp Dyrene i Hakkebakkeskogen er strenge, men det mener Kim må til for å ta vare på sjarmen:

– Gjenkjennelsen av Hakkebakkeskogen for barn og voksne er en viktig del av suksessen, og derfor må vi ta vare på scenografien og den helt spesielle stemningen. Dette en rar skog med mange rare dyr i, dyr med menneskelignende trekk. Vi må utforme karakterene slik at publikum blir glad i dem og tro på dem. Det må være troverdig.

– Hvorfor tror du Dyrene i Hakkebakkeskogen engasjerer, 50 år etter den første gang ble spilt på Nationaltheatret, i 1964?

– Dette er et fint eventyr, rett og slett, med fargerike karakterer. Et eget univers.

Kulturarv

Alle har et forhold til Hakkebakkeskogen. Den er en del av vår kultur, understreker Kim.

– Vi vil gjenskape opplevelsen, både for barn, foreldre og besteforeldre. Men dette er ingen lett jobb. Vi må ta det alvorlig og seriøst. Vi er helt avhengige av gode skuespillere. Og jeg har fått med meg et stjernelag på scenen. Det er en stor glede og helt avgjørende.

Humor og spenning

For Kim var det spenningen som var det essensielle i Egner-fortellingene da han var liten. Og han vil ivareta og forsterke spenningen når han setter opp forestillingen i høst. Kanskje blir hunden Hannibal ekstra skummel? Regissøren håper også å kunne gi barna som medvirker mer sentrale roller enn i tidligere oppsetninger og finne en friskhet i stoffet som kan glede. Men det er viktig for ham å ta vare på Thorbjørn Egners univers, som han mener er både poetisk og musikalsk, samtidig som han vil understreke humoren og spenningen.

– Det skal være morsomt både for barn og voksne. Dette er en familieforestilling. Det fineste er når man har felles glede av barneteater. Man må kunne kose seg og fryde seg med Egners eventyr. Uansett alder. 

– Klatremus er en slags antihelt

Mariann Hole er en av skuespillerne som skal spille Klatremus i høstens oppsetning av Dyrene i Hakkebakkeskogen. Hun gleder seg veldig.

– Klatremus er jo en slags antihelt. En liten og doven mus som bare vil spise, synge og være glad. Jeg tror det blir en helt topp høst, sier Mariann.

Hun har selv et nært forhold til Egnerfortellingene.

– Egner var min faste barnevakt som liten. Foreldrene mine satte bare hodetelefonene på meg, og så ble jeg rolig. Jeg kunne både Dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by utenat i veldig ung alder, og kan det vel ennå. Det er mye nostalgi i Egner og veldig gøy for oss voksne å se at det som berørte oss som barn, fortsetter å berøre de som er barn i dag, mener Mariann og legger til:

– Egner har et veldig lekent univers, om det settes opp riktig …

Kjøp billetter til Dyrene i Hakkebakkeskogen her!

Av: Monica Lindanger (tekst) og Dag Jenssen (foto)