Demonisk opprør

asne_seierstad

«Ubehaget setter seg, for vi har hørt det før.»

Tekst av forfatter Åsne Seierstad

EN PISTOL. En bombe. Kjærlighet, eller mangel på kjærlighet. Og søken etter mening. Det er noen av bestanddelene i Demoner 2014, skrevet av forfatter Geir Gulliksen, fritt etter Fjodor Dostojevskijs roman De besatte.

DE GAMLE VERDIENE er i oppløsning. Gamle autoriteter rives ned. Noe nytt skal etableres. Med vold. «Se deg om,» sier Pjotr til sin far, Stefan. «Det er fjerde verdenskrig. Kulturterroren blir begått daglig av dem som sitter ved makten i landet vårt. Vi er en motstandsstyrke, og det blir flere og flere av oss.» Minner dette oss om noe? Eller er vi ferdige med det? Demoner 2014 aktualiserer Dostojevskijs unge nihilister ved å sette dem inn i nåtidens Oslo. Karakterene er de samme som i romanen. Kompromissløse, iskalde; eller på leting etter mening og kjærlighet.

DA DOSTOJEVSKIJ var i tjueårene på 1840-tallet, var Russland uten ytringsfrihet, uten trykkefrihet. Rike godseiere rådde over tusener av livegne. I Sankt Petersburg sydet det i salongene. Unge Dostojevskij var aktiv i disse lukkede kretsene. Hva skulle gjøres med samfunnet som råtnet på rot? Tsarens spioner infiltrerte diskusjonene, og Dostojevskijs krets ble arrestert. Dikteren ble dømt til døden i 1849, 28 år gammel. Gruppen hans ble ført til retterstedet. Rett før det skulle ropes «Gi fyr!», kom en mann ridende. De ble benådet. Dostojevskij ble sendt på straffarbeid. Dikteren vendte seg mot Gud. De besatte kom ut i 1871 og var et oppgjør med nihilistenes «Gud er død». Landet trengte reformer, men de revolusjonære voldsromantikerne var farlige, som demoner, mente dikteren. Den russiske originaltittelen på Dostojevskijs roman er Besy, som betyr demoner eller smådjevler.

I DAG KAN folk si hva de vil. Eller det kommer an på øynene som ser. Demonene anno 2014 mener de ikke blir hørt. Ytringsfrihet eksisterer ikke for deres opprør. Kultureliten avfeier dem som useriøse og ugyldige. Opprørerne kaller seg en europeisk motstandsbevegelse. «Motstand mot hva?» spør Stavrogin. «Mot en ytre fiende,» er Pjotrs svar. Kampen står om det norske folk, mener karakteren Sjatov. «Det folket som er vårt. Den nordiske stammen. Alt som er verdt noe har gått i oppløsning. Kjærlighet. Ekteskap. Kjønnsroller. Skole». Slik anklages foreldregenerasjonen for mangel på fedrelandskjærlighet, oppløsningen av normene, drapet på Gud. Ubehaget setter seg, for vi har hørt det før. Vi har erfart det. De besatte finnes der fremdeles.

  • Demoner 2014
  • av Geir Gulliksen
  • Urpremiere 8. februar på Hovedscenen
  • Fritt etter Fjodor Dostojevskijs De Besatte

Forestillingsside og billetter