Å forstå hatet

Marte Michelet_987

Klassen vår kan bidra til at publikum forlater salen med en styrket etisk beredskap, skriver journalist og forfatter Marte Michelet.

Vi vet mer om jødeutryddelsene under andre verdenskrig enn noen gang. Historikere graver hele tiden fram nye fakta, nye dokumenter, nye perspektiver. Likevel er det noe ved Holocaust som forblir ubegripelig: Det rødglødende hatet mot jødene som gjorde at sjokkerende mange alminnelige europeere plutselig var villige til ikke bare å se på, men å ta aktivt del i folkemordet. Som gjorde det til en utbredt tanke at det var riktig og nødvendig å drepe hver eneste jøde

Hvordan fester en sånn tanke seg i enkeltindividene? Hvilken dynamikk driver dem til å begå de mest bestialske handlinger, med et smil om munnen? Klassen vår svarer bedre på det enn de fleste filosofiske og historiske verker, fordi stykket trenger seg på og gjør prosessene gjenkjennelige. Vi skjønner at det kunne vært oss, at morderisk hat er en mulighet i oss alle. 

Stykket viser også fram noe helt vesentlig ved nazistenes utryddelsesprosjekt, nemlig at de overalt var avhengig av lokale støttespillere og at Holocaust i begynnelsen tok form av blodige småbymassakre. Det som skjedde i Jedwabne skjedde på utallige steder i Polen, Baltikum, Ukraina og Hvite-Russland i kjølvannet av tyskernes frammarsj på østfronten. SS allierte seg systematisk med anti-jødiske krefter i nylig erobrede områder og organiserte fram pogromer. Noen steder behøvde lokalbefolkningen et kraftig dytt for å begynne å drepe sine gamle naboer og klassekamerater, andre steder, som i Jedwabne, trengte ikke okkupantene å gjøre noe som helst – innbyggerne hadde allerede tatt saken i egne hender. 

Nettopp dette har skapt voldsom debatt i Polen. I tiår etter tiår ble Jedwabne-massakren, og flere liknende hendelser sommeren 1941, fortiet og fordreid. «Tyskerne gjorde det», lød refrenget, i en nasjonalt oppbyggelig historieskriving der polakker systematisk ble frikjent for ansvar. Alt sprakk da historikeren Jan T. Gross for noen år siden på nytt gjennomgikk hva som egentlig hadde skjedd i Jedwabne, i den banebrytende boka Naboer. Han ble fulgt opp av journalisten Anna Bikont, som tok permisjon fra jobben i Polens største avis for å gå enda grundigere inn bevismaterialet og forstå alt hun kunne om denne historien og splittelsen den medførte. Hun avdekket at antisemittismen levde i beste velgående – både i Jedwabne og i hennes egen progressive og fornemme omgangskrets. 

Begge bøkene har vært avgjørende for Tadeusz Słobodzianeks glimrende teaterstykke. Men Klassen vår er ikke et vanlig doku-drama, i stedet forsøker han å pløye helt inn i det verste og svakeste i mennesket. Forhåpentligvis kan stykket bidra til større innsikt i hvordan Europa så raskt kunne synke ned i verdenshistoriens største sivilisatoriske sammenbrudd. Og til at publikummet forlater salen med en styrket etisk beredskap. En beredskap vi vil få god bruk for i vår egen urovekkende samtid. 

Kjøp billetter til forestillingen Klassen vår her.

Marte Michelet er journalist og ga i fjor ut boka Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, som både skapte debatt og vant Brageprisen. 

Relaterte Artikler