Nathan den vise

av Gotthold Ephraim Lessing. Oversatt av Lucian Blaga.

Religionskonflikt i det hellige land oversatt til dagens Europa.

Ei ung jødisk jente blir stormende forelsket i en kristen korsfarerridder fra Tyskland, når han redder livet hennes i en brann. Jentas far, Nathan, er ham evig takknemlig, men korsfareren fra Tyskland vil ikke ha noe med henne å gjøre: «En jøde er en jøde,» sier han, når Nathan prøver å føre dem sammen på tross av ulik tro.

Handlingen i Nathan den vise foregår på den tiden da den muslimske sultanen Saladin hersket i Det hellige land. Alle de tre abrahamittiske religionene står sterkt, og frontene er harde. Kan ei israelsk jente bli sammen med en kristen ridder, var spørsmålet forfatteren stilte for omlag 250 år siden. Hvor står vi i dag? Er frontene fortsatt like steile?

Stykket formidler viktigheten av og muligheten for at de tre religionene jødedom, kristendom og islam kan leve sammen i fred. Et budskap som sjeldent har hatt større relevans, i en verden hvor religiøst betingede konflikter preger nyhetsbildet. Regissør Armin Petras har «oversatt» forestillingen til å handle om dagens Europa – et Europa preget av terrorisme, rasisme og vold.

Nathan den vise er skrevet av den tyske humanisten Gotthold Ephraim Lessing (1729–1781), som i sin tid arbeidet for å øke respekten mellom ulike religiøse grupperinger. Lessing opplevde aldri å få se stykket på scenen – det ble forbudt av kirken. Senere ble det forbudt av de tyske nazistene.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen og Fritt Ord har Nationaltheatret utviklet et bredt formidlingsopplegg for denne forestillingen, der stikkordene er ytringsfrihet, religionsdialog, fred og demokrati. Slik går forestillingen rett inn i skolehverdagen til norske ungdommer, som hver dag deler klasserom med venner av ulik nasjonalitet og religiøs tilhørighet.

Nathan den vise er et gjestespill produsert i samarbeid mellom tyske Schauspiel Stuttgart, rumenske Teatrul Național Radu Stanca og Nationaltheatret.

Forestillingen vil bli tekstet på engelsk.

Bli med på et eksklusivt formidlingsopplegg for videregående skoler og konfirmanter

Skuespillere: Peter Kurt, Nicu Mihoc, Katharina Knap, Diana Văcaru Lazăr, Ofelia Popii, Ciprian Scurtea ,Susanne Böwe, Mariana Mihu, Horst Kotterba, Dan Glasu, Paul Grill, Ioan Paraschiv, Cristina Juks, Maria Tomoiagă, Alexandru Udrea. 

Regi: Armin Petras. Scenografi: Dragos Buhagiar. Kostymedesign: Katja Strohschneider. Originalmusikk: Marius Mihalache. Musikk og lyddesign: Thomas Kürstner og Sebastian Vogel. Video: Rebecca Ridel. Koreografi: Berit Jentzsch. Dramaturg: Verena Eitel

 

Institututul Cultural Român

Produksjonen er støttet av Institututul Cultural Român.

 • Gjestespill på Hovedscenen.
 • Varighet to timer og 30 minutter med pause.
url: &seaindex=1313
ok The response contains 1 table(s) and 247 rows seaindex=1313 eventlist xml SeaIndex = 1313 PerTime,ShoName

Program

  Pressebilder

  Nathan den vise
  Paul Grill (Foto: Paul Baila)...
  Nathan den vise
  Ofelia Popii (Foto: Paul Bail...
  Nathan den vise
  Fra venstre: Maria Tomoiagă, ...
  Nathan den vise
  Horst Kotterba, Peter Kurth, ...
  Nathan den vise
  Ciprian Scurtea, Katharina Kn...
  Nathan den vise
  Horst Kotterba, Cristina Juks...
  Nathan den vise
  Peter Kurth og Katharina Knap...